Rekordno število mladičev bele štorklje v Krajinskem parku Goričko

   M. Podletnik, 17. 7. 2024 

V začetku julija že od l. 1999 poteka sistematičen popis bele štorklje v Sloveniji. Popis, ki je lani praznoval 25. obletnico, velja za enega izmed popisov z najdaljšo tradicijo in v sklopu katerega se obiščejo in popišejo vsa gnezda bele štorklje v Sloveniji. Lanski popis je bil v več pogledih rekorden, saj je leta 2023 v Sloveniji gnezdilo največ parov bele štorklje v Sloveniji dotlej – 300 parov. Od tega je na območju Krajinskega parka Goričko gnezdilo 13 parov, vendar v dveh primerih žal neuspešno.


Čeprav število gnezdečih parov in mladičev med leti niha, je populacija štorklje stabilna 

Letošnja muhasta pomlad ni dajala preveč dobrih obetov, vendar občasno deževno in hladno vreme očitno ni pretirano vplivalo na bele štorklje. Letošnji popis bele štorklje v Krajinskem parku Goričko je namreč pokazal, da je gnezdilo rekordno število parov - 14, hkrati pa je letos tudi rekordno število mladičev – kar 37! Predtem smo na gnezdih največ mladičev prešteli leta 2020, ko je iz 12 gnezd poletelo 28 mladičev.


Na Hodošu se lahko letos pohvalijo s petimi mladiči   G. Domanjko

Najbolj uspešen pri vzreji mladičev je bil par iz Hodoša, kjer se na gnezdu gnete kar 5 mladičev. Po 4 mladiče imajo pari v Kobilju, Domanjševcih in Nuskovi, medtem ko so v Motovilcih, Šalamencih, Prosenjakovcih in Korovcih v gnezdu trije mladiči. Na ostalih gnezdih sta dva ali en mladič, v dveh primerih pa je najverjetneje zaradi obsežnih padavin v začetku maja gnezdenje para bilo neuspešno, saj so starši mladiče oz. jajca vrgli iz gnezda.


Mladiči v Nuskovi so že dovolj veliki, da zapuščajo gnezdo in si sami nabirajo hrano na bližnjih travnikih  G. Domanjko

V letošnjem letu sta se na južnem robu parka v Cankovi in Puconcih pojavili dve novi gnezdi, kjer štorklje sicer niso gnezdile, obstajajo pa obeti, da se letos morda še mladostni osebki prihodnje leto ponovno vrnejo nazaj in pričnejo z gnezditvijo.

Na gnezdu v Sv. Juriju lahko gnezdenje para bele štorklje od letos spremljamo od blizu. Gostišče Kuzmič je na sosednji drog namestilo kamero, ki snema bližnje gnezdo bele štorklje. Dogajanje v živo lahko spremljate v njihovem gostišču, kamera pa na štorkljam neškodljiv in nevsiljiv način omogoča podrobno spremljanje dogajanja na gnezdu. S pomočjo kamere tako vemo, da je samica izvalila 4 jajca, v začetku maja so se izlegli 3 mladiči, vendar je eden od mladičev poginil. 


Na gnezdu v Sv. Juriju je bil prvi mladič preko kamere opažen 4. maja 2024   Slavko Kuzmič

Posebno zgodbo pa letos prinaša gnezdo iz Motovilcev. Kovinski podstavek na el. drogu je dolga leta sameval, dokler nismo letos na pobudo Javnega zavoda Krajinski park Goričko ob pomoči Elektra Maribor na prazen podstavek namestili gnezdo, spleteno iz rožja. Čeprav je bil ukrep poskusne narave, je odlično uspel, saj je bil par štorkelj na gnezdu prvič opažen že v roku dveh tednov po namestitvi spletenega gnezda. Par je nato tam tudi uspešno gnezdil in julija so na gnezdu peruti razgibavali trije mladiči. Pri odločitvi na namestitev spletenega gnezda je botrovala strokovna ocena primernosti okoliškega habitata za štorklje. V okolici Motovilcev so namreč še velika območja sklenjenih ekstenzivnih travnikov, ki so najpomembnejše prehranjevališče bele štorklje, hkrati pa gre za odprto in široko dolino Lukaj potoka. Več tu


Trije mladiči na gnezdu v Motovilcih   G. Domanjko

Ob tem je bila letos za izboljšanje življenjskih razmer za belo štorkljo opravljena še sanacija transformatorske postaje v Prosenjakovcih. Več tu