Tudi v letu 2024 nabiramo semena za semensko banko

 M. Matjašec, 17. 6. 2024 

Zopet je tisti čas v letu, ko večina travniških rastlin semeni. Zato smo v sklopu projekta LIFE FOR SEEDS začeli z drugo vegetacijsko sezono nabiranja semen travniških rastlin, ki bodo shranjena v dvema novoustanovljenima semenskima bankama v Jabljah in Ormoških lagunah. Pretekle dni smo tako namenili tej dejavnosti.


Nabirki posamezne rastlinske vrste se shranijo v vrečke s kodo nabirka  M. Matjašec 

Semena pobiramo na travnikih, s katerimi lastniki ali uporabniki smo sklenili enoletne pogodbe o koriščenju kmetijskega zemljišča. Travniki, na katerih pobiramo semenski material, morajo ustrezati kriterijem, ki so določeni za suhe travnike, za katere pravijo, da so zakladnica rastlin (tudi divjih orhidej) in živali. Ti travniki veljajo za travišča z največjo pestrostjo, saj na enem kvadratnem metru naštejemo tudi do 80 različnih vrst (navadna in pikastocvetna kukavica, Bauhlinova škržolica, srhki klinček, navadni svinjak, navadna migalica, brazdastolista bilnica, visoka pahovka …).


Suhi travnik v Moravcih, kjer smo nabrali semena že 24 različnih rastlinskih vrst   M. Podletnik

Ker se je nabiranje v tej rastni sezoni šele dobro začelo, nimamo še veliko primerov nabranih rastlin, ocenjujemo pa, da smo jih nabrali že okrog 30, če pa štejemo še podvojene ali celo potrojene nabirke, pa imamo vsega skupaj nabranih okrog 70 nabirkov.  Če bo vreme služilo, bomo število nabirkov tekom naslednjih tednov, mesecev nedvomno potrojili.

Hkrati vabimo ljubitelje narave, da se nam prostovoljno pridružijo pri nabiranju semen. Za pomoč zadoščata dobra volja in volja po učenju. Za več informacij se obrnite na Moniko Matjašec na 02 55 18 871.