Nimfni netopir - nova vrsta netopirja za Goričko

 Jan Gojznikar, 22. 7. 2024

Med 6. in 13. julijem je na Fokovcih na Goričkem potekal študentski biološki raziskovalni tabor Biocamp 013 v organizaciji Društva varstvenih biologov – BIODIVA. Med taborom je med drugimi delovala tudi skupina za netopirje. V enem tednu popisov smo na območju Goričkega in drugih delov Prekmurja zabeležili vsaj 14 vrst netopirjev, med njimi tudi nimfnega netopirja (Myotis alcathoe). Več o nimfnem netopirju preberite tu. 


Nimfni netopir je med redkejšimi netopirji v Sloveniji   J. Gojznikar

Nimfni netopir je na Slovenskem ena redkejših in slabše poznanih vrst netopirjev - do leta 2021 je bilo tako poznanih 11 lokacij, ki so bile vse zgoščene v južni in osrednji Sloveniji. Prispevek o razširjenosti nimfnega netopirja do l. 2021 najdete tu.

Znane lokacije pojavljanja nimfnega netopirja (z modro in rdečo) v Sloveniji do l. 2021  Presetnik in sod., 2021

Ujetje te vrste pri mlaki v Stanjevcih je tako velikega pomena, saj gre, po trenutnih podatkih, verjetno za prvo najdbo te vrste na Goričkem in prvo najdbo v severovzhodni Sloveniji nasploh. Habitat nimfnega netopirja predstavljajo dobro strukturirani in ohranjeni (listopadni) gozdovi, zato je zabeležba te vrste na območju Krajinskega parka Goričko nedvomno dodaten dokaz, ki priča o visoki ohranjenosti naravnega okolja v tem delu Slovenije. 


Mlaka v Stanjevcih, kjer je bil ujet nimfni netopir   J. Gojznikar